در اینجا با تعریف دیتالاگر و دلیل استفاده از آن آشنا میشویم. ابتدا به تعریف دیتالاگر میپردازیم. دیتالاگرها دستگاههای الکترونیکی هستند که به طور خودکار پارامترهای محیطی را با گذشت زمان کنترل و ضبط میکنند. به کاربر بر اساس امکاناتشان اجازه میدهد شرایط اندازه گیری، مستندسازی، تجزیه و تحلیل و اعتبار سنجی شود.
دیتالاگرها دارای سنسوری برای دریافت اطلاعات و سیستم پردازشگر برای ذخیرهی آن هستند. پس از جمع آوری اطلاعات، دیتاها را ذخیره و برای تجزیه و تحلیل به رایانه منتقل میکنند.
خروجی دیتالاگرها
اینکه به چه صورت دیتاها بررسی شود به طور کامل به نیاز مشتری و محیط استفاده ارتباط دارد. به طور مثال اگر بخواهید در محیطی که منبع تعذیه وجود ندارد، دیتاها را آنالیز و بررسی کنید. به یک باتری داخلی نیاز دارید یا امکاناتی مانند داشتن پورتUSB، سیستم بدون سیم، اتصال به جت پرینتر یا کامپیوتر همگی امکانات انتخابی دیتالاگرها هستند که شرکت سپهر پارس براساس نیاز مشتری دیتالاگرهای چندکاناله را تهیه و طراحی مینماید.
Data acquisition چیست؟
در واقع یک سیستم کسب داده است که شما را قادر میسازد دیتاهای واقعی را به دیتاهایی تبدیل کنید که برای کامپیوتر قابل بررسی و شناسایی باشد. گاهی اوقات DAQ به طور مختصر، دستیابی به دادهها معمولاً شامل دستیابی به سیگنالها و شکل امواج و پردازش سیگنال ها برای به دست آوردن اطلاعات مورد نظر است. اجزای سیستمهای جمع آوری دادهها شامل سنسورهای مناسبی هستند که هر پارامتر اندازهگیری را به یک سیگنال الکتریکی تبدیل میکنند، که توسط قسمت سخت افزاری صورت میپذیرد. دادههای بدست آمده معمولاً در رایانه شخصی نمایش داده می شوند و در نهایت توسط کاربر تجزیه و تحلیل میشوند.
مزایای استفاده از یک دیتالاگر
ثبت اطلاعات می تواند به صورت دستی و با مشاهده مداوم انسان انجام شود. به طور مثال جهت ضبط تغییرات دما در طی یک ساعت در یک اتاق با گرمای مرکزی به صورت دستی چه امکاناتی نیاز دارید؟ برای این کار به یک تایمر ، دماسنج ، قلم و کاغذ نیاز دارید، اما باید در تمامی این مدت یک ساعت تمام هوش و حواستان به دماسنج باشد. در پایان هم مشخص نیست آیا همهی اطلاعات را به درستی ثبت کردهاید یا خیر؟
با این حال، استفاده از یک دیتالاگر الکترونیکی بسیار مؤثرتر، دقیقتر و مطمئنتر از مشاهدهی بصری دادهها است. با استفاده از یک دیتالگر با صرف هزینه زمان پایینتر میتوانید به صورت مداوم اطلاعات را داده نگاری کنید. علاوه بر اینکه دقت اندازهگیری به مراتب بالاترخواهد رفت و خطای انسانی حذف میگردد.
دیتالاگرها میتوانند با استفاده از سنسورها کمیتهایی را مانند دما، رطوبت، میزان کربن دی اکسید و خلاصه اتفاقات محیط پیرامونمان را به طور مستمر گزارش دهند.